Изключително полезен е озонаторът при дезинфекцията на храните: месо, риба, яйца, зеленчуци и плодове. Той просто няма друга алтернатива. Озонът разгражда пестицидите в плодовете и зеленчуците, намалява съдържанието на хормони, нитрати, антибиотици и тежки метали (олово, манган, желязо) и спомага за запазване на продуктите свежи и чисти.
Чрез озонирането, плодовете и зеленчуците се пречистват без обработка при високи температури, с което се запазват витамините и хранителната им стойност. Озонът не само убива бактериите на повърхността, но и разгражда вредните органични и неорганични вещества вътре в тях. Обработените плодове и зеленчуци стават не само по-вкусни и по-полезни, но и срокът на съхранението им се увеличава няколко пъти.
Същото се отнася и за месото, рибата и морските дарове. Те се изчистват от бактерии, паразити, антибиотици, консерванти и тежки метали и се запазват пресни за по-дълго време. Измиването на месото, рибата, раците и други морски продукти с озонирана вода унищожава вредните микроорганизми, съхранява нивото на протеините и връща натуралния им вкус и качества. Особено това е задължително за мидите, които са като филтър на морската вода и натрупват голямо количество тежки метали, пестициди, и пластмасови микроскопични частици.
Тази статия все още няма коментари